Social Share

Προετοιμασία Καλών Tεχνών

Η προετοιμασία στο εργαστήρι

Γνωρίζοντας καλά τις παρούσες απαιτήσεις των εισιτήριων εξετάσεων, στο εργαστήρι προετοιμασίας προσφέρουμε στοχευόμενες κατευθύνσεις για τη μεθοδευμένη προετοιμασία των υποψηφίων.

Γίνεται πρακτική εξάσκηση στο ελεύθερο σχέδιο με κάρβουνο μελάνι ή μολύβι από διάφορα πρότυπα συνθέσεων που προσομοιάζουν με αυτές των εξετάσεων των σχολών Καλών Τεχνών.

Οι υποψήφιοι εκπαιδεύονται πρωτίστως στο να παρατηρούν. Μαθαίνουν να βλέπουν το φως και πως αυτό διαχέεται στο χώρο λούζοντας τα αντικείμενα.
Η σχεδίαση εκ του φυσικού αρχαιοελληνικών και ρωμαϊκών εκμαγείων είναι ο κλασσικότερος τρόπος για να εκπαιδευτεί κανείς προς αυτή τη κατεύθυνση.

Μαθαίνουμε λοιπόν να παρατηρούμε πως τα κύλα των κεφάλων αυτών διατρέχονται από το φως και πως δημιουργούνται οι σκιές και όχι που βρίσκεται το κάθε χαρακτηριστικό του προσώπου.
Με απλά λόγια δεν σχεδιάζουμε, για παράδειγμα, τα ματιά του Οδυσσέα αλλά τη σκιά που δημιουργείται από τις κόγχες των ματιών σε αυτό το ύψος του προσώπου.

Δεν σχεδιάζουμε το πρόσωπο της Αφροδίτης αλλά πως το φως αντανακλά σε αυτό το πρόσωπο δημιουργώντας μια φωτεινή κηλίδα στο σκοτεινό περιβάλλον που είναι τοποθετημένη και ούτω καθεξής.

Επίσης δίνετε έμφαση στην καλλιέργεια του αισθητικού κριτήριου με στόχο τα σχέδια τελικά να έχουν παραχθεί βασιζόμενα σε κλασσικές ζωγραφικές αξίες και να μπορούν δείξουν στους εξεταστές την εικαστική αντίληψη του υποψήφιου.

Με αυτό το σκοπό διδάσκετε σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο το πως τοποθετούνται οι συνθέσεις μέσα στο χαρτί αλλά και το πως επιτυγχάνεται η ποικιλία των ποιοτήτων γραφής του κάθε μέσου.

Σε δεύτερο χρόνο διδάσκονται οι αρχές του χρώματος και το πως γίνεται η μετάβαση στη σχεδίαση με χρώμα. Δίνεται έμφαση στη κατανόηση της παραγωγής αποχρώσεων έτσι ώστε τελικά ο κάθε υποψήφιος να έχει διαμορφώσει μια προσωπική παλέτα που θα κάνει τη δουλεία του να ξεχωρίζει.

Επίσης διδάσκονται οι ενδεδειγμένοι τρόποι αντιμετώπισης του ελεύθερου θέματος και του λεκτικού. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μελέτη της ιστορίας της τέχνης αλλά και ερχόμενοι σε επαφές με τη τέχνη του σήμερα παρακολουθώντας όλα τα δρώμενα της εικαστικής κοινότητας.

Τέλος γίνετε πρακτική άσκηση στη σχεδίαση του ανθρώπινου σώματος με τη παρουσία μοντέλου στο εργαστήρι.

Οι σπουδές στις σχολές Καλών τεχνών αποτελούν μονόδρομο για όποιον θέλει να ασχοληθεί με τη τέχνη στην Ελλάδα σήμερα. Στο απαιτητικό παγκόσμιο περιβάλλον εργασίας και αγοράς της τέχνης δεν αρκεί κάνεις να ζωγραφίζει όμορφα οφείλει να έχει τις ανάλογες σπουδές που εξασφαλίζουν το ακαδημαϊκό υπόβαθρο του καλλιτέχνη.

Αν και το ερώτημα τι προσφέρει ένα πτυχίο στις καλές τέχνες φαίνεται αρκετά απλό η απάντηση πολύ πιο περιπλοκή από ότι μπορεί κάποιος να πιστεύει.
Υπάρχουν αμέτρητοι τίτλοι σπουδών στα πανεπιστήμια του κόσμου και ο κάθε ένας έχει μια περήφανη ιστορία.

Μια τέτοια περήφανη ιστορία η οποία συμπορεύεται με εκείνη το νεότερου Ελληνικού κράτους έχει και η Ανώτατη σχολή Κάλων Τεχνών της Αθήνας η οποία αποτελεί το παλαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα.

Ισάξιους τίτλους σπουδών όμως μπορεί κανείς να αποκτήσει και στα άλλα τρία τμήματα Καλών τεχνών που λειτουργούν στην Θεσσαλονίκη,τη Φλώρινα και τα Ιωάννινα αντίστοιχα.

Οι σπουδές αυτές οι οποίες είναι 5 έτους φοίτησης βασίζονται στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και στις ιστορικές συγκρίσεις, περιλαμβάνουν θεωρητική κατάρτιση αλλά και πιθανή ερευνά.

Με άλλα λόγια η φοίτηση στις σχολές Καλών Τεχνών αποτελεί μια θαυμάσια επιλογή φοίτησης στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεταπτυχιακές σπουδές υφηλίου επιπέδου στο εξωτερικού καθώς οι συνεργασίες με αντίστοιχα ιδρύματα παγκοσμίως είναι πολλές και πολύπλευρες.

Στη χώρα μας λοιπόν για να ακολουθήσει κάνεις αυτές τις σπουδές πρέπει να πάρει μέρος και να επιτύχει σε ξεχωριστές εξετάσεις (εκτός διαδικασίας Πανελληνίων) που λαμβάνουν χώρα στο χώρο της κάθε σχολής κάθε Σεπτέμβριο.

Στις εξετάσεις αυτές οι υποψήφιοι καλούνται σε χρονικό διάστημα τριών έως πέντε ημερών, ανάλογα την σχολή, να παράξουν εικαστικά έργα από πρότυπα, έμψυχα ή άψυχα, που θα βρούνε στον αίθουσα της εξέτασης.
Περισσότερες πληροφορίες για τη διεξαγωγή των εξετάσεων θα βρείτε στις ιστοσελίδες της κάθε σχολής.
Αθήνα : http://www.asfa.gr/
Θεσσαλονίκη: https://www.auth.gr/arts
Φλώρινα : https://eetf.uowm.gr/
Ιωάννινα: https://www.uoi.gr/ekpaideysi/sxoles-kai-tmimata/tmima-arts/

Το εργαστήρι Πετρά περίφανα ανακοινώνει κάθε χρόνο τις επιτυχίες του!

Το 2022 ο μαθητής μας Γιώργος Λ.  πέτυχε την εισαγωγή του στην Ανώτατη σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.

Το 2021 η μαθητριά μας Ειρήνη Ζ. πέτυχε την εισαγωγή της στην Ανώτατη σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας αλλά και στο τμήμα εικαστικών τεχνών του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων .

Το 2020 η μαθητριά μας Χριστινα Κ. πέτυχε την εισαγωγή της στην Ανώτατη σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.

Το 2019 ο μαθητής μας Νίκος Π.  πέτυχε την εισαγωγή του στην Ανώτατη σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.

Το 2018 ο μαθητής μας Βασίλης Λ. πέτυχε την εισαγωγή του στην Ανώτατη σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.